Hollolan sahtimestaruuden 2024 voitti Kari Sipilä

Anni18.6.2024

Hollolan vuoden 2024 sahtimestaruudesta kisattiin jälleen Hollolan kotiseutumuseolla lauantaina 15.6. Mestaruudesta taisteli tänä vuonna kuusi sahtia. Tänä vuonna kilpailijoiden joukossa oli myös kaksi kisojen ensikertalaista.

Vuoden 2024 kilpailusahdit [Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Hollolan sahtimestaruuskilpailuja on järjestetty vuodesta 1994 ja tämän vuotinen kilpailu oli historian tiukin ja tasaväkisin. Sahtien laatu on kasvanut vuosi vuodelta ja kaikki sahdit keräsivät tuomareilta kehuja. Kilpailun kahden kärki saivat molemmat 42 pistettä. Myös tuomareilta saadut arvosanat olivat myös samat, joten voittaja ratkaistiin lopulta tuomareiden arvioidessa kaksi sahtia uudelleen. Kolmanneksi sijoittunut sahti sai 34 pistettä ja loput kolme sahtia jakoivat neljännen sijan kaikki historiallisella samalla 33 pisteellä. Jaetulle neljännelle sijalle sijoittuivat Juha Reini, Tomi Nieminen sekä kisojen ensikertalainen Sirpa Laitinen apunaan Seija Susi. Kolmanneksi kilpailussa sijoittui kisojen toinen ensikertalainen Juha Aaltonen, jonka sahtia tuomarit kuvailivat hyvän väriseksi, makuiseksi ja tuoksuiseksi ja sopivan makeaksi. Toiseksi sijoittui viime vuoden voittaja Jarmo Varis, jonka sahtia kuvailtiin hyvän väriseksi, kuivahkoksi, vahvan makuiseksi, hyväksi perussahdiksi ja siinä oli hyvä kataja. Hollolan sahtimestaruuden voitti Kari Sipilä. Voittosahtia kuvailtiin hyvän väriseksi ja tuoksuiseksi, sopivan makeaksi, kuivahkoksi, vahvaksi, tasapainoiksi ja siinä oli hyvä pehmeys ja kataja. Karille Hollolan sahtimestaruus on viides. SM-kisat Kari on voittanut kerran ja kahdesti sijoittunut neljänneksi.

Hollolan sahtimestaruuskilpailujen vuoden 2024 kärkikolmikko vasemmalta oikealle Juha Aaltonen, Kari Sipilä ja Jarmo Varis [Hollola Kotiseutuyhdistys ry]
Tuomarit arvioivat sahdit arvosteluasteikolla 4−10, josta 10 pistettä oli paras. Arvioinnissa tuomarit kiinnittivät huomiota muun muassa sahdin makuun, väriin ja tuoksuun. Eri sahdeille saattoi antaa myös saman pistemäärän. Tuomareina toimivat Sahti harrastaja- ja yrittäjä, Suomen sahtiseuran hallituksen jäsen sekä Hollolan oluenystävien HOLY:n jäsen Ilkka Sipilä, Sahtilahden puheenjohtaja Mikko Punkkinen, hallitseva sahdin SM-voittaja Pirjo Korpela, Sahtilahden ja Hollolan oluenystävät HOLY:n jäsen Aija Finne sekä kotiolutharrastaja Sami Paukkunen.

Vuoden 2024 tuomaristo vasemmasta alkaen Sami Paukkunen, Pirjo Korpela, Ilkka Sipilä, Aija Finne ja Mikko Punkkinen, takana kärkikolmikko Aaltonen, Sipilä ja Varis. [Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Kilpailun jälkeen runsaslukuinen yleisö pääsi maistelemaan kilpailusahteja. Hollolan pitäjään sahtimestaruuskilpailujen voittaja lähtee edustamaan Hollolaa sahdinvalmistuksen suomenmestaruuskilpailuihin Isojoelle 3.8.2024.

Vuoden 2025 SM-kisat Hollolan Lahlessa

Hollolan sahtimestaruuskilpailujen järjestelyistä vastasi Hollolan Kotiseutuyhdistys ry yhteistyössä Hollolan oluenystävät ry:n ja Sahtilahti ry:n kanssa. Yhdistykset ovat ennen Hollolan sahtimestaruuskisoja tehneet monenlaista yhteistyötä sahdin parissa viime vuodet. Loistavan yhteistyön siivittämänä tämä kolme yhdistyksen yhteenliittymä on hakenut sahdin valmistuksen suomenmestaruuskisojen isännyyttä vuodelle 2025. Iloisena voimme kertoa, että kisojen isännyys on yhteenliittymälle myönnetty ja vuoden 2025 sahdinvalmistuksen suomenmestaruuskilpailut järjestetään Hollolan Lahlessa. Tarkempi paikka julkistetaan sahdinvalmistuksen SM-kisoissa Isojoella elokuussa.

Kotiseutuyhdistys kiittää lämpimästi kaikkia kilpailuun osallistuneita sahdintekijöitä, tuomareita sekä paikalle saapunutta yleisöä. Hollolan sahtimestaruuskilpailut osoittivat jälleen, että hollolalainen sahtiperinne elää ja voi hyvin.