Sadonkorjuu- ja perinnepäivä lauantaina 20.8.2022 klo 10-15

Anni28.7.2022Kommentoi

Sadonkorjuu- ja perinnepäivä Hollolan talomuseoalueella

Perinteinen Sadonkorjuu- ja perinnepäivä järjestetään jälleen Hollolan kotiseutumuseon talomuseoalueella lauantaina 20.8.2022 klo 10-15.

Vanhoja traktoreita esillä Sadonkorjuu ja perinnepäivässä [Valokuva Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Tapahtumassa perinnetöiden tekijöitä sekä työnäytöksiä, esillä vanhoja traktoreita, mopoja, masiinoita ja vipstaakeja, eläimiä, tanssiesityksiä, ruokaherkkuja sekä markkinamyyjiä. Päivän aikana mahdollisuus osallistua koko perheen tonttukierrokselle ja päästä tekemään itse mm. kaarnalaiva ja maalaaman puutonttuja.

Perinnepäivässä on ollut esillä mm. maamoottori [Valokuva Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Hollolan kotiseutumuseo ja esinemuseon näyttely Metsän riistaa & veden viljaa ovat avoinna lauantaina 20.8. poikkeuksellisesti klo 10-18.

Tervetuloa viettämään koko perheen hauskaa maalaispäivää perinnettä maistellen, katsellen ja kokeillen.

Markkinamyyjät voivat etukäteen varata myyntipaikan (10 €), yhdistys@hollolankotiseutuyhdistys.fi tai 044 584 0032. Jos haluat tuoda vanhoja härveleitä ja koneita näytille, ota yhteyttä 044 236 0263/Kari Rauha.


Tekstiilipäivä sunnuntaina 31.7.2022 klo 11-16

Anni28.7.2022Kommentoi

Tekstiilipäivä Hollolan talomuseoalueella

Sunnuntaina 31.7. klo 11–16 vietetään Tekstiilipäivää Hollolan kotiseutumuseon talomuseoalueella, os. Rälssintie 6, Hollola kk.

Tekstiilipäivässä voi seurata lankojen värjäystä luonnonväreillä [Valokuva Sirpa Kerppilä]
Länsi-Hollolan Marttojen käsityöharrastajat saapuvat esittelemään monipuolisia taitojaan. Työnäytöksissä nähdään mm. luonnonväreillä värjäämistä, neulakintaan, pirtanauhan, ryijysolmun ja käpypitsin tekoa, nypläystä, sukan kutomista, virkkausta ja matonkuteiden leikkaamista. Makrametekniikalla voi askarrella itselleen avaimenperän tai painaa kankaalle oman kassin pikkuhinnalla. Näytteillä on myös vanhoja sekä uudempia ryijyjä, koska Marttojen vuoden käsityöteema on ryijy.

Tekstiilipäivässä on näytteillä vanhempia ja uudempia ryijyjä [Valokuva Sirpa Kerppilä]
Tekstiilipäivässä mukana vierailijana on kirjansitoja, joka tekee kirjojen kannet kone- tai käsinkirjonnalla. Pellavayrittäjä Leena Pesu Linen Stories – yrityksestä tulee esittelemään pellavan käsittelyä aivan alusta alkaen.

Talomuseoalueelle on tapahtuman aikana vapaa pääsy. Esinemuseon näyttely Metsän riistaa & veden viljaa sekä Hollolan kotiseutumuseo ovat avoinna klo 11–18, opastetut museokierrokset ja esinemuseon näyttely 5 €/hlö, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

Tekstiilipäivän järjestävät yhteistyössä Länsi-Hollolan Martat ja Hollolan Kotiseutuyhdistys ry. Lämpimästi tervetuloa mielenkiintoiseen ja monipuoliseen tapahtumapäivään.

Tutustu tarkemmin järjestäviin tahoihin sekä heidän toimintaansa:
https://www.martat.fi/marttayhdistykset/lansi-hollolan-martat/
https://www.hollolankotiseutuyhdistys.fi/Sahtipäivä sunnuntaina 17.7.2022 klo 13-16

Anni16.7.2022Kommentoi

Hollolan talomuseoalueella Sahtipäivä

Hollolan kotiseutumuseon talomuseoalueella (os. Rälssintie 6) vietetään sunnuntaina 17.7.2022 Sahtipäivää klo 13-16.

Sahdin valmistuksen SM-kilpailut ovat Hauholla 6.8.2022. Sahtipäivässä voit kuulla sahtien arvostelusta, sahtikilpailuista sekä tuomaroinnista. [Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Museoalueella tuolloin sahdin valmistuksen esittelyä, sahdin maistatusta, Hollolan sahtimestareiden haastatteluja, sahtikirjallisuuden esittelyä, kahvibuffet sekä kirjojen myyntiä. Tapahtuman järjestävät HOLY – Hollolan oluenystävät ry, Sahtilahti ry ja Hollolan Kotiseutuyhdistys ry.

Sahdin valmistukseen käytettävää välineistöä [Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]

Päivän aikana Hollolan kotiseutumuseo ja esinemuseon näyttely Metsän riistaa & veden viljaa avoinna normaalista klo 11-18. Talomuseoalueelle vapaa pääsy. Opastuskierrokset ja näyttely 5 €/hlö, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi, käteismaksu.

Tule tutustumaan sahdin valmistukseen ja sahtiperinteeseen.Metsän riistaa & veden viljaa

Anni7.7.2022Kommentoi

Esinemuseon kesän 2022 näyttelynä Metsän riistaa & veden viljaa

Hollolan Kotiseutuyhdistys ry:n perinteinen kesänäyttely Esinemuseolla painottuu tämän kesän osalta metsästys- ja kalastusaiheisiin. Näyttelyn valmistelussa huomattiin, miten läheisistä aiheista on alueellamme kysymys, kun näyttelymateriaalin lainaamiseen lähti niin yksityiset alan harrastajat kuin aihealueen yhteisöt.

Valtakunnallisista järjestöistä Suomen Metsästäjäliitto sekä Suomen Metsästysmuseo tukivat näyttelyämme materiaalilainauksin. Metsästäjämuseon kautta saimme myös tiedollista osaamista. Tietoomme tuli, että valtakunnallisesti tunnettu kennelmies professori S. E. Multamäki oli Uskilan poikia ja näillä kankailla ensiaskeleensa metsästyksen ja koiratoiminnan parissa aloittanut. Museon kautta saimme joitain hänen käyttöesineitään näyttelyymme.

Paikalliset metsästäjät sekä Kutajoenniemen ja Länsi-Hollolan metsästysyhdistykset lainasivat täytettyjä, trofeita ja erilaisia erästyksen välineitä käyttöömme. Niinpä seinillä on kattava kokoelma aseita, loukkuja, rautoja, taljoja sekä erilaisia eläimiä näytteillä. Jos joltain on jäänyt ilves näkemättä, näyttelystä voi sen bongata. Mahtava hirvi katsoo tulijaa kunnioittavalta korkeudelta vastaiselta seinältä. Valkohäntäpeura katselee kävijää lasisilmillään, mutta kauriista on vain trofee seinällä. Kanadanhanhi näyttää eron nykyisin jo varsin tutuksi tulleeseen valkoposkihanheen.

Luonnossa liikkuvat ihmettelevät usein, mikä tuosta on mennyt? Suomen Metsästäjäliitto tuli avuksi ja lainasi kaksi jälkikarttaa, joista voimme tarkastella, kuka se oli. Puisesta rautaloukun suojuksesta näkyy, kun joku on ollut nälkäinen ja vienyt saaliin ja syötit. Riukuaita kertoo, kuinka sitä on osattu käyttää riistan pyynnissä hyödyksi kautta aikojen. Viisas kettukin on joutunut käpälälautaan ahneuttaan.

Mahtava hirvi katsoo tulijaa [Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Kalastusosastolla voi havainnollistaa tuulastajan tositoimissa. Tutkia millä pilkillä se vonkale nousee Vesijärvestä ja minkälaisella kairalla ennen Heinolan kierrekairaa reikä jäähän saatiin. Katsoa voi myös, miltä erämies näytti, kun ruutia ei vielä oltu keksitty ja teräskin piilotteli järvien vesissä ja soiden pohjissa.

Tuulastaja tositoimissa [Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Jokainen kansakoulun ja peruskoulun, ainakin alkuvaiheen, käynyt muistaa elämistä ja kasveista kertovat pahvitaulut, joita opettajat kantoivat oppitunteja havainnollistamaan. Näitä eläimiä esittäviä tauluja on näyttelyssämme toistakymmentä.

Asiantuntevat oppaamme kertovat paikalla eränkäynnistä ja kalastuksesta omien kokemustensa ja erätarinoiden perusteella, joihin kaikki perheenjäsenet voivat samaistua.

Tulkaa kokemaan hetki menneisyyttä ja nykyisyyttä. Ei se kauheasti ole muuttunut, vaikka ruutikin on keksitty ja hyödyksi käytetty.


Hollolan kotiseutumuseo ja esinemuseon näyttely ovat avoinna 11.6.-21.8.2022

  • ke-pe klo 12-18
  • la-su klo 11-18

Pääsymaksu 5 €/hlö ja alle 12-vuotiaat ilmaiseksi, pääsymaksu sisältää opastuksen.


Pajapäivä sunnuntaina 10.7.2022

Anni7.7.2022Kommentoi

Hollolan talomuseoalueella Pajapäivä

Hollolan talomuseoalueella (os. Rälssintie 6) vietetään sunnuntaina 10.7.2022 Pajapäivää. Museoalueella tuolloin paikalla klo 11-15 metallitöiden ammattilainen ja mahdollisuus päästä seuraamaan erilaisia pienimuotoisia metallitöiden työnäytöksiä. Tapahtuma on osa 2.-10.7. järjestettävää Päheet museot – Museoviikkoa.

Tapahtumapäivänä Hollolan kotiseutumuseon on avoinna normaalisti klo 11-18. Esinemuseossa nähtävissä metsästys- ja kalastusaiheinen näyttely Metsän riistaa & veden viljaa. Opastetut museokierrokset ja näyttely 5 €/hlö ja alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Lisäksi talomuseoalueella on koko museoviikon ajan kaiken ikäisille suunnattu omatoiminen Veden mahti -tehtäväpolku, jolta löytyy erilaisia vesiaiheisia kysymyksiä.

Koko Päheet museot – Museoviikon ohjelman voit katsoa täältä https://www.lahdenmuseot.fi/paheetmuseot/


Hollolan sahtimestaruuden 2022 voitti Arto Niemelä

Anni18.6.2022Kommentoi

Hollolan vuoden 2022 sahtimestaruudesta kisattiin Hollolan kotiseutumuseolla lauantaina 18.6. Mestaruudesta taisteli kuusi sahtia.

Kilpailu oli tänä vuonna melko tasaväkinen. Voittosahti erottui joukosta muutaman pisteen erolla seuraaviin sijoihin. Voittajasahti sai yhteensä 41 pistettä. Toinen ja kolmas sahti saivat molemmat 37 pistettä. Lopullinen sijoitus ratkaistiin tarkastelemalla tuomareilta saatujen parhaiden pisteiden määrää. Loput kolme sahti sijoittuvat jaetulle neljännelle sijalle. Tuomarit arvioivat sahdit arvosteluasteikolla 4−10, josta 10 pistettä oli paras. Arvioinnissa tuomarit kiinnittivät huomiota muun muassa sahdin makuun, väriin ja tuoksuun. Eri sahdeille saattoi antaa myös saman pistemäärän. Tuomareina toimivat Ilkka Sipilä, Aija Finne, Leena Kaiterniemi, Sami Paukkunen ja Ari Rämö.

Kilpailun tuomariviisikko vasemmasta alareunasta alkaen Aija Finne, Sami Paukkunen, Ilkka Sipilä, Ari Rämö ja Leena Kaiterniemi [Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Jaetulle neljännelle sijalle sijoittuivat tänä vuonna Jarmo Niemi, Juha Reini ja Tomi Nieminen. Kolmanneksi kilpailussa sijoittui Jarmo Varis, jonka sahtia kuvailtiin vahvaksi ja makeahkoksi. Lisäksi siinä oli sopiva suutuntuma ja hyvä jälkimaku. Toiseksi sijoittui Kari Sipilä, jonka sahtia kuvailtiin hyvän väriseksi ja makeahkoksi sahdiksi. Hollolan sahtimestaruuden voitti Arto Niemelä. Voittosahtia kuvailtiin hyvän väriseksi ja makuiseksi, tasapainoiseksi, raikkaaksi ja sahdissa erottui vahva kataja. Artolle Hollolan sahtimestaruus on järjestyksessään toinen.

Hollolan sahtimestaruuskilpailujen kärkikolmikko vasemmalta oikealle Jarmo Varis, Arto Niemelä ja Kari Sipilä [Hollolan kotiseutuyhdistys ry]
Hollolan sahtimestaruuskilpailujen voittaja lähtee edustamaan Hollolaa sahdinvalmistuksen suomenmestaruuskilpailuihin Hauholle 6.8.2022. Hollolan sahtimestaruuskilpailujen järjestelyistä vastasi Hollolan Kotiseutuyhdistys ry. Kotiseutuyhdistys haluaa kiittää lämpimästi kaikkia kilpailuun osallistuneita sahdin tekijöitä, tuomareita sekä yleisöä.

Sahtiteema jatkuu Hollolan kotiseutumuseolla sunnuntaina 17.7. klo 13-16 järjestettävänä Sahtipäivänä. Tuolloin talomuseoalueella on sahdinvalmistuksen ammattilaisia ja harrastajia kertomassa sahdista ja sen valmistuksesta. Tapahtuman järjestelyissä mukana HOLY – Hollolan oluenystävät ry ja Sahtilahti ry. Sahtitapahtumaan on vapaa pääsy. Hollolan kotiseutumuseo on tuolloin avoinna normaalisti klo 11-18. Esinemuseossa nähtävissä koko kesän metsästys ja kalastusaiheinen näyttely Metsän riistaa & veden viljaa.


Hollolan kotiseutumuseo avautuu 11.6.2022

Anni5.6.2022Kommentoi

Hollolan kotiseutumuseo avautuu jälleen kesäksi 2022 lauantaina 11.6. klo 11. Kotiseutumuseo on avoinna tulevana kesänä 11.6.-21.8. ke-pe klo 12-18 ja la-su klo 11-18. Juhannusviikonlopun 24.-26.6. museo on suljettu.

Talomuseoalue ilta-auringossa [Valokuva Iida Aarikka]

Metsän riistaa & veden viljaa

Esinemuseon kesän 2022 vaihtuva näyttely vie kävijät metsän ja järvien saloihin. Hollolan kotiseutuyhdistyksen metsästys- ja kalastusaiheinen näyttely esittelee eläimistöä ja pyynnin perinteitä mailta sekä järviltä. Näyttelyssä mukana Suomen Metsästysmuseo.

Hollolan kotiseutumuseolla tapahtuu koko kesän

Hollolan kotiseutumuseolla riittää tapahtumaa koko kesän ajaksi. Hollolan sahtimestaruuskilpailut järjestetään Hollolan talomuseoalueella lauantaina 18.6. klo 10.

Hollolan kotiseutumuseo on mukana toistaa kertaa järjestettävässä Päheet museot – museoviikko Päijät-Hämeessä tapahtumassa 2.-10.7.2022. Osana museoviikkoa Hollolan talomuseoalueella vietetään sunnuntaina 3.7. Puukäsityöpäivää klo 11-15. Päivän aikana museoalueella on tavattavissa puukäsitöiden harrastajia esittelemässä kädentaitojaan ja kertomassa puukäsitöiden tekemisestä. Lisäksi mahdollisuus päästä askartelemaan itse perinteinen kaarnalaiva. Sunnuntaina 10.7. klo 11-15 talomuseoalueella järjestetään Pajapäivä. Tuolloin museoalueella on paikalla metallitöiden ammattilainen ja mahdollisuus päästä seuraamaan erilaisia työnäytöksiä. Lisäksi museoviikon ajan Hollolan kotiseutumuseolla on Veden mahti -tehtäväpolku, joka on koko perheen omatoiminen tehtäväpolku talomuseoalueella. Teemapäivinä museo on avoinna normaalisti.

Sunnuntaina 17.7. klo 13-16 talomuseoalueella vietetään Sahtipäivää. Päivän aikana museoalueella on sahdinvalmistuksen ammattilaisia ja harrastajia kertomassa sahdista ja sen valmistuksesta. Tapahtuman järjestelyissä on mukana HOLY – Hollolan oluenystävät ry ja Sahtilahti ry. Sunnuntaina 31.7. klo 11-16 talomuseoalueella järjestetään Tekstiilipäivä. Tuolloin museoalueella on tekstiilitöiden kädentaitajia ja harrastajia kertomassa erilaisista käsityötaidoista sekä mahdollisuus päästä seuraamaan erilaisia työnäytöksiä. Tapahtuman järjestelyissä on mukana Martat.

Kotiseutumuseon kesäkausi päättyy elokuun puolivälissä. Perinteistä Sadonkorjuu- ja perinnepäivää vietetään Hollolan kotiseutumuseolla 20.8. klo 10-15 Tällöin museo on poikkeuksellisesti avoinna klo 10-18.

Hollolan kotiseutumuseolta voi ostaa Hollolan kotiseutukirjoja, Hollolan historia I-IV ja Hämeenkosken historia 1945-2015 -teoksia sekä Hollola rannerengasta ja Hollola solkea.

Hollolan kotiseutumuseon aittoja [Valokuva Hollolan Kotiseutuyhdistyksen ry]
Kotiseutumuseon toiminnassa huomioidaan edelleen vallitseva koronaepidemia sekä voimassa olevat määräykset, ohjeet ja suositukset.

Tervetuloa Hollolan kotiseutumuseolle.


Hollolan sahtimestaruuskilpailut lauantaina 18.6.2022 klo 10

Anni4.6.2022Kommentoi

Hollolan sahtimestaruuskilpailut pidetään lauantaina 18.6.2022 klo 10:00 Hollolan talomuseoalueella, Rälssintie 6, Hollola kk.

Näytteet, viisi litraa valmiiksi käynyttä sahtia on tuotava Hollolan talomuseolle klo 9:30 mennessä.

Hollolan sahtimestaruuskilpailujen voittaja lähtee edustamaan Hollolaa Sahdinvalmistuksen SM-kilpailuhin Hauholle 6.8.2022. Ajankohtainen tieto SM-kilpailuista sekä muuta mielenkiintoista sahdinvalmistuksesta Sahtiverkon sivuilta https://www.sahti.org/.

Hollolan sahtimestaruuskilpailuihin osallistui vuonna 2021 viisi sahtia. Kuva Hollolan Kotiseutuyhdistys ry.

Lisätiedot Hollolan sahtimestaruuskilpailuista Hollolan Kotiseutuyhdistys ry, Anni Salila, 044 584 0032.


Hollolan Kotiseutuyhdistys ry:n tapahtumakalenteri 2022

Anni4.6.2022Kommentoi

Tapahtumakalenteri 2022

HUHTIKUU

to 28.4. Vuosikokous, hybridikokous Hollolan kunnanvirasto, kokoustila Kastari / Teams, klo 17

KESÄKUU

la 11.6. Hollolan kotiseutumuseo avautuu kesäksi

  • Talomuseoalue ja esinemuseo avoinna 11.6.−21.8.2022
  • ma-ti suljettu, ke-pe klo 12-18, la-su klo 11-18
  • Esinemuseossa vaihtuvana näyttelynä:  Metsän riistaa & veden viljaa

la 18.6. Hollolan sahtimestaruuskilpailut, Hollolan talomuseoalue, klo 10

HEINÄKUU

la 2.7. – su 10.7. Päheet museot – museoviikko Päijät-Hämeessä

su 3.7. Puukäsityöpäivä, Hollolan talomuseoalue, klo 11-15

su 10.7. Pajapäivä, Hollolan talomuseoalue, klo 11-15

su 17.7. Sahtipäivä, Hollolan talomuseoalue, klo 13-16

su 31.7. Tekstiilipäivä, Hollolan talomuseoalue, klo 11-16

ELOKUU

la 20.8. Sadonkorjuu- ja perinnepäivä, Hollolan talomuseoalue, klo 10−15

MARRASKUU

pe 25.11. Hollolan kotiseutukirja XXXVI julkistamistilaisuus, Hollolan Vanha Kunnantupa, klo 15

JOULUKUU

ke 8.12. Joululauluilta, Hollolan Vanha Kunnantupa, klo 18

Muutokset tapahtumiin ja niiden ajankohtiin mahdollisia.

Lisätietoja tapahtumista Hollolan kotiseutuyhdistyksen kotisivuilla https://www.hollolankotiseutuyhdistys.fi/
ja facebookissa https://www.facebook.com/hollolankotiseutuyhdistys/


Tartu haasteeseen ja kirjoita tulevaan Hollolan kotiseutukirjaan!

Anni20.4.2022Kommentoi

Etsimme kirjoittajia ja kirjoituksia Hollolan 36. kotiseutukirjaan. Hollolan Kotiseutuyhdistys ry julkaisee kirjan marraskuussa 2022. Onko sinulla mielessäsi aihe kirjoitukseen tai jo pöytälaatikossa oma tai peritty kirjoitus? Aiheena voi olla Hollolaan tai Hämeenkoskeen liittyvä historia tai nykyisyys, paikalliset ihmiset, esineet, perinteet tai mielenkiintoiset paikat ja tapahtumat. Hyvä kuva ja siihen liittyvä lyhytkin kirjoitus on tervetullut.

Otamme ilolla vastaan eri pituisia kirjoituksia ja tarvittaessa autamme kirjoituksien kanssa. Kirjoitukset olisi hyvä olla valmiina elokuun 2022 loppuun mennessä ja ne voi lähettää sähköpostiosoitteeseen: yhdistys(at)hollolankotiseutuyhdistys.fi. Syyskuussa alamme valmistella kirjaa taittoa ja painoa varten. Kirjoituksiin voi liittää mukaan myös kuvia elävöittämään tekstiä. Kuva kertoo usein enemmän kuin tuhat sanaa. Kirjoituksiin liitettävien kuvien olisi hyvä olla mielellään alkuperäisiä tai alkuperäisistä skannattuja ja laadultaan hyviä. Kirjassa käytettävien kuvien määrä tarkentuu kuvien laadun ja taiton edetessä. Alkuperäiset kuvat palautamme takaisin.

Olemme käytettävissäsi, jos haluat keskustella kirjoituksesi aiheesta tai muusta siihen liittyvästä. Ota rohkeasti yhteyttä: yhdistys(at)hollolankotiseutuyhdistys.fi tai Juha Mattila puh. 040 520 8240. Puhelimitse tavoittaa parhaiten ilta-aikaan tai voit jättää soittopyynnön niin otamme sinuun yhteyttä.

Hollolan kotiseutukirjaa on julkaistu tähän mennessä jo 35 numeroa. (Hollolan kotiseutuyhdistys ry)

Hollolan kotiseutukirja on ilmestynyt jo 35 kertaa. Kotiseutukirjan toimituskuntaan kuuluvat Hollolan Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Anni Salila, sihteeri Kaija Manninen, kirjan taittaja Jyrki Vattulainen sekä kirjaan aiemmin lukuisina vuosina kirjoittaneet Juha Mattila ja Pauli Helén.

Hollolan kotiseutukirjan julkaiseminen vuosittain on tärkeää kotiseututyötä sekä paikallishistorian vaalimista ja tallentamista seuraaville sukupolville. Kirjalla on myös taloudellista merkitystä Hollolan Kotiseutuyhdistyksen tärkeässä työssä kotiseudun kulttuurin ja historiallisten rakennusten säilyttämisen puolesta. Kotiseutukirjaa myydään useita satoja kappaleita vuodessa ja se välittää jälkipolville arvokasta tietoa kotiseutumme asioista.

Lisätiedot:
Juha Mattila, puh. 040 520 8240.
yhdistys(at)hollolankotiseutuyhdistys.fi