Esinemuseossa on kesällä 2024 näyttely ”Nautintoaineiden historiaa”

Anni12.6.2024

Esinemuseon kesän 2024 näyttely ”Nautintoaineiden historiaa” esittelee nimensä mukaisesti eri nautintoaineita monenlaisten esineiden sekä tekstien avulla. Näyttelyssä kerrotaan alkoholin (mm. sahdin, pontikan, oluen), sekä tupakan, kahvin ja teen saapumisesta Suomeen sekä miten eri aikakausina nautintoaineisiin on suhtauduttu mm. lainsäädännössä.

Näyttelyssä nähtävissä monenlaista mielenkiintoista esineistöä [Valokuva Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Näyttelyssä on kattavasti esillä sahdinvalmistukseen liittyviä esineitä. Sahti on perinteinen suomalainen suodattamaton olut ja on arvioitu, että sahtia on valmistettu yli 2 000 vuotta. Sahdin valmistuksen perinne on säilynyt laajasti Päijät-Hämeessä, myöskin Hollolassa. Hollolan Kotiseutuyhdistys järjestää vuosittain sahtimestaruuskilpailun kesäkuussa. Sahti on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2002.

Näyttelyssä on myös pontikantekoon liittyviä esineitä ja laitteita. Pontikka on laittomasti tislaamalla valmistettua viinaa. Paitsi laitonta, pontikan valmistus on vaarallista. Laitteet voivat räjähtää, ja huolimattomasti valmistettu pontikka voi sisältää myrkyllisiä aineita, kuten metanolia. Kotipolttoisen viinan valmistustaito levisi Suomessa 1500-luvulta lähtien. Kieltolain aikana 1919–1932 kotipoltto metsissä oli kannattavaa liiketoimintaa, vaikka poliisi jahtasikin salapolttajia ahkerasti. Kieltolain jälkeenkin pontikkaa tehtiin maaseudulla yleisesti 1960-luvulle saakka.

Tupakkaan nautintoaineena on liittynyt paljon lainsäädäntöä vuosien mittaan kertoen tupakanpolton vaarallisuudesta terveydelle. Näyttelyssä on esillä tupakkaan liittyviä vanhoja esineitä mm. kessuleikkuri sekä vanhoja tupakka-askeja.

Kahvi ja tee nautintoaineina ovat hyvin vanhaa perua maailmassa. Suomeen ne saapuivat 1700-luvulla. Kahviin liittyvissä näyttelyesineissä moni voi tunnistaa lapsuutensa aikaisia esineitä kuten vanhoja kahvipurkkeja ym. kahviastioita.

Näyttelyn kokoamisesta on vastannut Kotiseutuyhdistyksen hallituksen jäsenistä koottu näyttelytyöryhmä. Näyttelyn esineistö on pääosin peräisin Hollolan Kotiseutuyhdistyksen kokoelmista ja osa esineistä on saatu lainaksi yksityishenkilöiltä.

Hollolan kotiseutumuseo ja myös esinemuseo ovat avoinna 5.6.-4.8.2024 ke-su klo 12-18. Museo on suljettu juhannuksena 21.-23.6. sekä lauantaina 29.6., jolloin Lahden seudulla järjestetään jälleen Ironman 70.3 -triathlonkilpailut.