Esinemuseon kesän 2023 vaihtuva näyttely Pirttielämää

Anni5.7.2023

Esinemuseon kesän 2023 vaihtuva näyttely Pirttielämää vie kävijät maaseudun arkisiin, pirtteihin sijoittuvien töiden pariin. Näyttely esittelee erilaisia pirteissä tehtyjä askareita ja puhdetöitä esinein, kuvin ja tekstein.

Pirttielämää-näyttely esittelee erilaisia pirteissä tehtyjä askareita ja puhdetöitä. [Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Pirtti tai tupa oli aikoinaan kaiken elämän keskus. Iltaisin tai muuten vapaa-aikoina ei oltu jouten, vaan tehtiin erilaisia puhdetöitä. Käden taidot kulkivat sukupolvelta toiselle perintönä. Tupaan, muurin lämpimään muodostui luontevasti naisten ja miesten puoli. Naisten puolella rukki ja kangaspuut olivat ahkerassa käytössä. Villan ja pellavan suhteen talot olivat omavaraisia. Villat saatiin omista lampaista ja pellavat kasvatettiin itse. Villasta ja pellavasta kehrättiin lankaa moniin tarpeisiin. Langasta kudottiin muun muassa kankaat pukuihin, lakanoihin, pyyheliinoihin ja muihin käyttötekstiileihin. Kotona tehtiin myös koristeelliset pirtanauhat, rekipeitteet ja kansanryijyt.

Naisten tehdessä omia töitään, miehet tekivät omalla puolellaan pirttiä omia käsitöitään. Kirves, höylä ja puukko työkaluinaan, he valmistivat tarpeellisia erilaisia työkaluja ja käyttöastioita sekä huonekaluja tai korjasivat jo olemassa olevia. Tarve-esineitä oli korjattava ja uusittava.

Tuvan eli pirtin kuiva ja lämmin laki on ollut aikoinaan myös tärkeä varasto- ja säilytyspaikka. Tuvan orsille nostettiin kuivumaan muun muassa tarvepuut. Pienemmillä orsilla oli syöttö- ja valaisupäreet sekä kevät- ja syysleipomusten jälkeen täydet orret ohuita reikäleipiä, kyrsiä ja kakkuja.

Pirttielämää-näyttelyn kokoamisesta on vastannut Kotiseutuyhdistyksen jäsenistä koottu näyttelytoimikunta, johon kuuluivat Juha Räsänen, Simo Ylä-Uotila, Taisto Seuranen, Kari Rauha ja Anni Salila. Näyttelyn esineistö on pääosin peräisin Hollolan kotiseutuyhdistyksen kokoelmista ja osa esineistä on saatu lainaksi yksityishenkilöiltä.

Näyttely on avoinna koko kesän. Tule tutustumaan vanhan ajan pirttielämään.