Hollolan kirkonkylän opastuskierros 6.10.2018 klo 14

Anni Salila13.8.2018Kommentoi

Perinteinen Hollolan kirkonkylän opastuskierros järjestetään 6.10.2018 klo 14.00. Kierroksen pituus on noin 3,5 km ja sen kesto 2-2,5 tuntia.

Opastuskierros alkaa Vanhan pappilan parkkipaikalta (Särkäntie 2, Hollola). Kierroksen tutustumiskohteina Hollolan keskiaikaisen harmaakivikirkon ympäristö, Kapatuosian näkötorni, vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Hollolan talomuseoalue sekä Esinemuseo. Kierroksen järjestäjänä Yhteinen Päijät-Häme ja Hollolan Kotiseutuyhdistys ry. Oppaana toimii Erkki Arvila.

Lisätietoja: Erkki Arvila, 0400 357 525


1918 Hollolassa ja Koski Hl:ssä -näyttely Esinemuseolla

Anni Salila12.7.2018Kommentoi

Hollolan museoalueen Esinemuseoon on rakennettu kesäksi 2018 näyttely vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista Hollolassa ja Koski Hl:ssä. Näyttelyssä kerrotaan sanoin ja kuvin muutamien hollolalaisten ja koskelaisten sekä punaisten että valkoisten puolella sotaan tai sota-ajan hallintoon osallistuneiden henkilöiden vaiheista sodan aikana ja sen jälkeen.

Näyttelyssä pystyy mallinukkejen ja kotisisustuksien kautta aistimaan tunnelmaa, joka taloissa ja pirteissä vallitsi, kun perheistä lähdettiin sotaan kohti tuntematonta. Näyttelyssä kerrotaan nykyisen Hollolan kunnan alueella käydyistä taisteluista, jotka painottuvat sodan loppuvaiheeseen. Mukana on myös taistelupaikoilta löytynyttä esineistöä mm. Hollolan Vesalasta ja Kosken Hl:n Huljalasta.

Näyttely on avoinna Hollolan kotiseutumuseon aukioloaikoina 9.6.-19.8.2018 ti-su klo 12-18.

Pääsymaksut:

 • 5€/hlö
 • yli 10 hlö:n ryhmät 3€/hlö
 • alle 18 vuotiaat ilmaiseksi

Pääsymaksu sisältää opastuksen ja pääsyn koko talomuseoalueelle.

Lisää näyttelystä myös Kosken Kohinoissa.


Hollolan sahtimestaruus 2018 ratkaistu

Anni Salila3.7.2018Kommentoi

Hollolan sahtimestaruuskilpailut 2018 pidettiin Hollolan talomuseoalueella lauantaina 9. päivä kesäkuuta. Tänä vuonna kilpailuun otti osaa viisi sahtia.  Tuomaristoon kuuluivat Raija Syrjä, Esko Nisula, Kari Ruotsalainen, Ilkka Sipilä ja Simo Ylä-Uotila. Ylituomarina sahtikilpailussa toimi perinteisesti Rauno Lampinen. Kilpailun järjestelyistä vastasi Hollolan kotiseutuyhdistys.

Kilpailusahdit 2018 (Kuva Anni Salila)

Voittajaksi tuomaristo valitsi eniten Hollona pitäjän sahtimestaruuksia voittaneen Juha Reinin sahdin.  Sahtia kuvailtiin sopivan makeaksi ja väriltään parhaimmaksi. Reini on voittanut Hollolan pitäjän sahtimestaruuden aikaisemmin vuosina 1997, 1998, 2000  ja 2001. Toiseksi tuli kisan ensikertalainen Arto Niemelä. Kolmannen sijan samoilla pisteillä jakoivat Tomi Nieminen ja Jarmo Niemi.

Vasemmalta oikealle jaettu kolmas sija Jarmo Niemi ja Tomi Nieminen, toinen sija Arto Niemelä ja voittaja Juha Reini (Kuva Anni Salila)

Tulosten julkistamista odotellessa yleisö pääsi maistelemaan kilpailusahteja. Talomuseoalueella oli aamupäivän myös yhdistyksen kahvipuffet, josta yleisö sai ostaa kahvia ja pullaa. Kilpailijoille ja tuomareille yhdistys tarjosi pullakahvit.

Lämmin kiitos kaikille Hollolan sahtimestaruuskilpailuun osallistuneille, tuomareille sekä runsaalle yleisölle.


Opastettu kasvikierros Hollolan hautausmaalla 10.6.2018 klo 17

Anni Salila2.4.2018Kommentoi

Perinteinen opastettu kasvikierros Hollolan haustausmaan ympäristössä pidetään tänä vuonna sunnuntaina 10.6. klo 17. Oppaina FM Helena Raikas ja FM Antti Hovi. Kierroksen kesto noin tunti. Kierroksen jälkeen kokoontuminen talomuseolla, jossa tarjolla Hollolan kotiseutuyhdistyksen tarjoamaa mehua ja mahdollisuus käydä keskustelua kierroksesta ja sen annista.

Kiviaita Hollolan hautausmaalla 18.6.2017

Kasvikierros on perinteisesti järjestetty luonnonkukkapäivänä, joka tänä vuonna osuu sunnuntaille 17.6., mutta 16.-17.6. järjestettävän Jukolan viestin ja sen aiheuttamien liikennejärjestelyjen vuoksi kasvikierros pidetään nyt viikkoa ennen. Tämän vuoden teemalaji on metsätähti.

Kokoontuminen ja kierroksen aloitus esinemuseon edestä, Parinpellontie 11.

Lämpimästi tervetuloa!


Hollolan sahtimestaruuskilpailut 9.6.2018 klo 11

Anni Salila2.4.2018Kommentoi

Hollolan kotiseutuyhdistyksen järjestämät perinteiset Hollolan sahtimestaruuskilpailut pidetään Hollolan talomuseolla lauantaina 9.6.2018. Kilpailu on avoin kaikille Hollolan kunnan sahdintekijöille. Voittaja lähtee edustamaan Hollolaa Sahdinteon SM-kilpailuihin Karvialle.

Sahtinäytteitä otamme vastaa klo 9:30 – 10:30 välisenä aikana. Sahtia toimitettava vähintään 5 litraa. Kilpailusahtien arviointi klo 11. Tulosten julkistamisen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus maistella kilpailusahteja.

Lämpimästi tervetuloa!

Hollolan sahtimestaruuskilpailujen kilpasahdit vuonna 2017

Tapahtumakalenteri 2018

Anni Salila2.4.2018Kommentoi

Hollolan kotiseutuyhdistyksen tapahtumakalenteri vuodelle 2018

 • 18.4. Vuosikokous Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla klo 18
 • 10.5. Keppihevospäivä talomuseoalueella
 • 9.6. Hollolan sahtimestaruuskilpailut talomuseoalueella klo 11
 • 10.6. Luonnonkasviretki Hollolan hautausmaalla klo 17
 • 20.-22.7. Keskiaikatapahtuma Hollolan kirkolla
 • 29.7. Puulusikkapäivä talomuseoalueella
 • 30.11. Hollolan kotiseutukirjan XXXII julkistamistilaisuus Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla
 • Viikolla 50 Joululauluilta Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla

Talomuseoalue on kesällä 2018 avoinna 9.6.-19.8. ti-su klo 12-18

Tapahtumien tiedot ja ajat tarkentuvat myöhemmin.

 


Hollolan kotiseutuyhdistyksen vuosikokous 18.4.2018 klo 18

Anni Salila2.4.2018Kommentoi

Hollolan kotiseutuyhdistys ry:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla keskiviikkona 18.4. klo 18.

Vuosikokouksen aluksi Kyösti Toivonen kertoo Hollolan kirkonkylän tapahtumista vuonna 1918. Vuosikokouksen jälkeen johtokunnan järjestäytymiskokous.

Lämpimästi tervetuloa nykyiset ja uudet jäsenet!


Paikallishistoriaa pakattiin Hollolassa digireppuun

Anni Salila11.4.2017Kommentoi

Hollolain Reppu elävöittää vanhaa aikaa tämän ajan kielellä – nollilla ja ykkösillä. Osoitteessa https://tarinasoitin.fi/hollolainreppu voi nyt seurata neulakintaan tai hevosenkengän valmistusta, selvittää missä nuoret liikkuivat ennen ostareita, poiketa virtuaalisti Hollolan talomuseolla tai ottaa haltuun luokin ja pyykkikartun tuntomerkit.

Hollolan Kotiseutuyhdistys ry on tuottanut mobiilissa, tabletilla ja tietokoneella avautuvan sukelluksen paikallishistoriaan ja perinteisiin. Lyhyet tekstit, kuvat, videot ja äänet toimivat täkyinä, jotka saattelevat virtuaalista kävijää tosivierailulle kirkonseudulle.

Näkymä osoitteesta https://tarinasoitin.fi/hollolainreppu

Hollolain Reppu sisältöineen rakentuu Kotiseutuyhdistyksen ylläpitämän talomuseon ympärille, ja sieltä esiin nousee erityisesti Hentilän talo asukkaineen. Hentilä siirrettiin Hollolan talomuseon ensimmäiseksi rakennukseksi vuonna 1969, vaikka alun perin sen piti matkata Seurasaaren ulkoilmamuseoon Helsinkiin.

Repussa faktat välittyvät todellisten henkilöiden ja tarinoiden kuljettamina, viihtyä ja oppia voi Hentilän muorin, pienen Maijan, Johan Kustaan, Kilianin ja tuntemattoman piian matkassa. Sisällöllisiä yhteyksiä luodaan menneestä nykyisyyteen: ennenkin oli pätkätöitä, super foodia ja klikkiotsikoita – tosin eri nimillä.

Aikaisempaa kokemusta historiasta ei tarvita, mutta asiantuntijakin tehnee Repusta löytöjä. Sellaisia voivat olla esimerkiksi pellavan matka kasvista langaksi tai hollolankielinen kuvaus pestuumarkkinoilta.

Teknisenä alustana https://tarinasoitin.fi/hollolainreppu käyttää Suomen Museoliiton Seinätön museo -ohjelmistoa. Samaisen julkaisujärjestelmän avulla sisältöjä jakavat muun muassa Lahden taidemuseo, Gallen-Kallelan Museo ja saamelaismuseo Siida. Hollolain Reppu –kokonaisuudesta vastaavat Hollolan Kotiseutuyhdistys ry:n projektiryhmä johtajanaan Kirsti-Liisa Virta sekä suunnittelija-käsikirjoittaja Annika Suvivuo ja videokuvaaja-leikkaaja Matias Hämäläinen.

Tulevan kesäkauden Hollolan talomuseolla avaa 3.6.2017 Puulusikkapäivä, joka järjestetään nyt toisen kerran.

Hollolan kotiseutumuseossa vierailee vuosittain noin 1000 vierasta.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Yhteyshlö Kirsti-Liisa Virta, puh. 044 281 9031 sekä Hollolan Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Arvila, puh. 0400 357 525

https://tarinasoitin.fi/hollolainreppu

http://www.hollolankotiseutuyhdistys.fi

 


Uusi yrittäjä Vanhalle Kunnantuvalle ja Kirkonkylän kioskille

Anni Salila6.2.20171

Hollolan Vanhalle Kunnantuvalle ja Kirkonkylän kioskille on valittu uusi yrittäjä. Hannes Kuusisto aloittaa työnsä huhtikuun alussa.

Hollolan Kotiseutuyhdistys ja Hollolan Kirkonseudun Kylät päättivät vuodenvaihteessa järjestää tarjouskilpailun yhteisen yrittäjän löytämiseksi kahteen Hollolan kirkonkylän palvelupisteisiin.  Tavoitteena on toiminnan monipuolistaminen ja kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden toiminnan elävöittäminen.

Yrittäjäksi valittu Hannes Kuusisto on ravintola-alan ammattilainen, koulutukseltaan kokki ja barista, joka on viimeksi työskennellyt Helsingissä. Tällä hetkellä hän kehittää leipomotoimintaa Myllylähde-yhteisössä Hämeenkoskella. Vanhalla Kunnantuvalla Kuusisto aloittaa huhtikuun alussa ja Kirkonkylän kioski avataan toukokuun alussa.

Lisää palveluita ja uusia tuotteita

– ”Haluan tuoda Vanhalle Kunnantuvalle ympärivuotisen aukiolon laadukkaalla ja asiakaslähtöisellä asiakaspalvelulla. Tarjolla tulee olemaan keittolounasta salaattipöytineen ja ruokajuomineen, perinteisiä kahvilatuotteita unohtamatta”, kertoo yrittäjä Hannes Kuusisto.
– ”Kioskille tulee tarjolle uusina tuotteina espressopohjaiset erikoiskahvit ja tuoreet sekä terveelliset smoothiet. Kioskin ja Kunnantuvan tukiessaan toiminnallaan toisiaan haluan järjestää enemmän tapahtumia ja teemailtoja, jotka elävöittävät koko kirkonkylän seutua ja sen asukkaita.”, toteaa Kuusisto.

Vanhan Kunnantuvan ja Kirkonkylän kioskin uusi yrittäjä Hannes Kuusisto

Lisätiedot:


Hollolan Kotiseutuyhdistys 70 vuotta

Anni Salila26.11.2015Kommentoi

Hollolan kotiseutuyhdistyksen perustamisesta tuli 13.5.2015 kuluneeksi 70 vuotta. Juhlavuotta on vietetty monin eri tavoin. Esinemuseoon koottiin valokuvanäyttely Hollolan kunnan ja Hollolan kotiseutuyhdistyksen vaiheista kuluneen 70 vuoden aikana. Valokuvanäyttely on nähtävissä esinemuseossa myös kesän 2016 ajan.

Valokuvanäyttely esinemuseolla
Valokuvanäyttely esinemuseolla

Yhdistyksen 70-vuotista taivalta juhlittiin sadonkorjuu- ja perinnepäivän päätteeksi 22.8.2015. Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla pidetty kutsuvierasjuhla oli lämmin. Professori Harri Westermarck piti tilaisuudessa juhlapuheen. Heikki Mantere kertoi Hollolan kotiseutuyhdistyksen historiasta Hollolan murteella. Juhlassa palkittiin ja muistettiin yhdistyksen jäseniä ja yhteistyökumppaneita. Ansiomerkit ja muistamiset jakoivat Hämeen Heimoliiton puheenjohtaja Elisa Göös ja Hollolan kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Kirsti-Liisa Virta.

70-vuotisjuhlassa juhlassa jaettiin kaksi kultaista ansiomerkkiä, neljä hopeista, neljä pronssista sekä seitsemän viiriä.
70-vuotisjuhlassa juhlassa jaettiin kaksi kultaista ansiomerkkiä, neljä hopeista, neljä pronssista sekä seitsemän viiriä.