Luonnonkukanpäivän kasviopastuskierros Hollolan hautausmaalla sunnuntaina 18.6. klo 17

Anni Salila15.6.2017Kommentoi

Luonnonkukkatapahtuma on perinteinen kasviopastuskierros Hollolan hautausmaan ympäristössä. Vetäjinä Helena Raikas ja Antti Hovi. Kierroksen kesto noin tunti. Kierroksen jälkeen kokoontuminen talomuseoalueen Ylä-Kölliin, jossa tarjolla Hollolan kotiseutuyhdistyksen tarjoamaa mehua ja mahdollisuus käydä keskustelua kierroksesta ja sen annista.

Kierroksen aloitus Esinemuseon edestä, tervetuloa.


Hollolan sahtimestaruuskilpailut lauantaina 17.6. klo 10

Anni Salila15.6.2017Kommentoi

Hollolan kotiseutuyhdistyksen järjestämät perinteiset Hollolan sahtimestaruuskilpailut Hollolan talomuseolla lauantaina 17.6.2017. Kilpailu on avoimena kaikille Hollolan kunnan sahdintekijöille. Voittaja lähtee edustamaan Hollolaa Sahdinteon SM-kilpailuihin Janakkalaan.

Sahtinäytteitä otamme vastaa klo 9:30 alkaen. Sahtia toimitettava vähintään 5 litraa. Kilpailun jälkeen yleisöllä on mahdollisuus maistella kilpailusahteja.

Lämpimästi tervetuloa!

Vuoden 2016 Hollolan sahtikilpailun kilpasahdit.Paikallishistoriaa pakattiin Hollolassa digireppuun

Anni Salila11.4.2017Kommentoi

Hollolain Reppu elävöittää vanhaa aikaa tämän ajan kielellä – nollilla ja ykkösillä. Osoitteessa https://tarinasoitin.fi/hollolainreppu voi nyt seurata neulakintaan tai hevosenkengän valmistusta, selvittää missä nuoret liikkuivat ennen ostareita, poiketa virtuaalisti Hollolan talomuseolla tai ottaa haltuun luokin ja pyykkikartun tuntomerkit.

Hollolan Kotiseutuyhdistys ry on tuottanut mobiilissa, tabletilla ja tietokoneella avautuvan sukelluksen paikallishistoriaan ja perinteisiin. Lyhyet tekstit, kuvat, videot ja äänet toimivat täkyinä, jotka saattelevat virtuaalista kävijää tosivierailulle kirkonseudulle.

Näkymä osoitteesta https://tarinasoitin.fi/hollolainreppu

Hollolain Reppu sisältöineen rakentuu Kotiseutuyhdistyksen ylläpitämän talomuseon ympärille, ja sieltä esiin nousee erityisesti Hentilän talo asukkaineen. Hentilä siirrettiin Hollolan talomuseon ensimmäiseksi rakennukseksi vuonna 1969, vaikka alun perin sen piti matkata Seurasaaren ulkoilmamuseoon Helsinkiin.

Repussa faktat välittyvät todellisten henkilöiden ja tarinoiden kuljettamina, viihtyä ja oppia voi Hentilän muorin, pienen Maijan, Johan Kustaan, Kilianin ja tuntemattoman piian matkassa. Sisällöllisiä yhteyksiä luodaan menneestä nykyisyyteen: ennenkin oli pätkätöitä, super foodia ja klikkiotsikoita – tosin eri nimillä.

Aikaisempaa kokemusta historiasta ei tarvita, mutta asiantuntijakin tehnee Repusta löytöjä. Sellaisia voivat olla esimerkiksi pellavan matka kasvista langaksi tai hollolankielinen kuvaus pestuumarkkinoilta.

Teknisenä alustana https://tarinasoitin.fi/hollolainreppu käyttää Suomen Museoliiton Seinätön museo -ohjelmistoa. Samaisen julkaisujärjestelmän avulla sisältöjä jakavat muun muassa Lahden taidemuseo, Gallen-Kallelan Museo ja saamelaismuseo Siida. Hollolain Reppu –kokonaisuudesta vastaavat Hollolan Kotiseutuyhdistys ry:n projektiryhmä johtajanaan Kirsti-Liisa Virta sekä suunnittelija-käsikirjoittaja Annika Suvivuo ja videokuvaaja-leikkaaja Matias Hämäläinen.

Tulevan kesäkauden Hollolan talomuseolla avaa 3.6.2017 Puulusikkapäivä, joka järjestetään nyt toisen kerran.

Hollolan kotiseutumuseossa vierailee vuosittain noin 1000 vierasta.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Yhteyshlö Kirsti-Liisa Virta, puh. 044 281 9031 sekä Hollolan Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Arvila, puh. 0400 357 525

https://tarinasoitin.fi/hollolainreppu

http://www.hollolankotiseutuyhdistys.fi

 


Sadonkorjuu- ja perinnepäivä 2.9.2017

Anni Salila11.4.2017Kommentoi

Perinteinen sadonkorjuu- ja perinnepäivä järjestetään taas Hollolan talomuseoalueella lauantaina 2.9.2017. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa.

Tapahtumassa on viime vuosina ollut erilaisia perinnetöiden taitajia kuten tervanpolttoa, lampaan keritsemistä ja sahdin keittoa. Nähtävänä on ollut vanhoja traktoreita, mopoja, erilaisia koneita ja härveleitä sekä eläimiä kuten lampaita ja kanoja. Myynnissä on ollut paikallisten tuottajien satokauden tuotteita. Buffetin lisäksi alueella on ollut markkinamyyjiä sekä monenlaista oheisohjelmaa koko perheelle.

Tänä vuonna ohjelmassa on ainakin päreiden- ja pärekaton tekonäytökset sekä riukuaidan tekoa. Tapahtumaan kaivataan lisää niin perinnetöiden taitajia kuin muutakin oheisohjelmaa. Yhteydenotot ja tiedustelu Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Arvila, erkki.arvila@phnet.fi tai puh. 0400 357 525.

Tervetuloa mukaan järjestämään koko perheen mukavaa tapahtumaa. Nähdään museoalueella syyskuun alussa. Tarkempaa tietoa tapahtumasta lähempänä.


Hollolan Vanhan Kunnantuvan uusi yrittäjä aloitti 1.4.2017

Anni Salila2.4.2017Kommentoi

Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla on aloittanut 1.4.2017 alkaen uusi yrittäjä, HMK Kitchen Ky, isäntänä Hannes Kuusisto.

Tarjolla on keittolounasta kera salaattipöydän, kahvilatuotteita ja tietysti erinomaisen maukasta kahvia. Erilaiset juhlat ja muut yksityistilaisuudet sopimuksen mukaan.

Hollolan Vanha Kunnantupa on avoinna 3.4.2017 alkaen

 • Arkisin klo 9-15
 • Viikonloppuisin klo 10-15
 • Keittolounas klo 11-15

Tiedustelut ja tilavaraukset puh. 044 552 2833

Ajankohtaisia tapahtumia ja tiedotteita Hollolan Vanhan Kunnantuvan facebook -sivuilla

Tervetuloa!


Tapahtumakalenteri 2017

Anni Salila22.2.2017Kommentoi

Hollolan kotiseutuyhdistyksen toimintaa vuonna 2017

 • Vuosikokous 27.4. klo 17:30 Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla
 • Puulusikkapäivä II 3.6. talomuseoalueella
 • Museo avoinna 17.6.-20.8.
 • Hollolan sahtimestaruuskilpailut 17.6. klo 10 talomuseoalueella
 • Kasvinopastusta Luonnonkukan päivänä Hollolan hautausmaalla 18.6. klo 17
 • Perinne- ja sadonkorjuupäivä 2.9.
 • Kotiseutukirja XXXI julkistamistilaisuus 1.12.
 • Joululauluilta 13.12. klo 18:30 Hollolan Vanhalla Kunnantuvalla

Vanhan Kunnantuvan vuokrausmenettely

Anni Salila22.2.2017Kommentoi

Syksyn 2016 aikana, Hollolan Kotiseutuyhdistys päätyi Hollolan Kirkonseudun Kylät ry:n kanssa yhteisen vuokralaisen hakemiseen Vanhalle Kunnantuvalle ja Kirkonkylän kioskille. Puheenjohtajat neuvottelivat menettelytavoista ja julkaistavasta ilmoituksesta. Kumpikin osapuoli laati ”säännöt” hakijoiden täytettäväksi. Hakuilmoitus oli yhteinen ja se laadittiin yhdessä. Lähtökohta oli, että molemmissa kohteissa  toimii sama vuokralainen. Kotiseutuyhdistykselle oli tärkeää, että kiinteistöstä aiheutuneet kustannukset tulee vuokratuloilla katetuksi.  Kunnantuvan osalta tuli myös periaatteellinen muutos. Vuokralainen hallitsee ravintola- ja keittiötiloja, eikä Kotiseutuyhdistys jatka tilojen vuokrausta ulkopuolisille, eikä pidä omaa kahvilatoimintaa tiloissa. Vaatimuksenamme oli mm. että Vanha Kunnantupa on avoinna läpi vuoden.

Kotiseutuyhdistys asetti 4-henkisen toimikunnan valmistelemaan vuokrausta 16.11.2016. Hakuilmoitus julkaistiin 14.12.2016. Kotiseutuyhdistyksen puolesta laadittiin tarkentava ilmoitus ja se julkaistiin kotisivuillamme 19.12.2016. Se on esitetty kaikille hakijoille, lukemalla, tai viittaamalla kotisivuihimme. Hakuaika päättyi 05.01.2017. Yhteydenottoja tuli allekirjoittaneelle alle kymmenen. Hakemuksia jätettiin 2 kpl. Ensimmäisen hakemuksen 30.12.2016 jätti Hannes Kuusisto kirjallisena, toisen sähköpostitse 04.01.2017 Hannele Nieminen.

Toimikunta käsitteli hakemukset 10.01. ja haastatteli hakijat 22.01.2017. Toimikunnan yksimielinen esitys johtokunnalle oli Hannes Kuusisto. Johtokunta valitsi yksimielisesti Hannes Kuusiston vuokralaiseksi.  Perusteluina oli hakuilmoituksessa esiintyneet vaatimukset ja niiden täyttäminen.  Kuusiston tarjous oli  45% korkeampi  ja haastattelussa (22.01.)  Niemisen korjaama tarjous jäi  20% alle Kuusiston tarjouksen.  Aukiolo ajasta Kuusiston tarjous 12kk/12kk.  Nieminen nykyistä käytäntöä 9/12. Ruokatarjoilu Kuusisto 7/7,  Nieminen 1/7 . Myös toiminnan kehittämisessä oli erovaisuuksia.

Kirkonseudun alueella on syntynyt kapinaliike ja henkilökohtaisuuksiin menevä nimittely. Paria perhettä on syytetty manipuloinnista tarjousmenettelyssä. Tässä kehottaisin lukutaitoisia tarkastelemaan tarjoustenjättöpäivämääriä. Kuusisto toimitti molemmat tarjoukset allekirjoittaneelle, koska kyläyhdistyksen puheenjohtaja oli lomamatkalla. Tapasin kyläyhdistyksen edustajan 09.01.2017 Vanhan Kunnantuvan toimistotiloissa ja tuolloin hän sai tarjoukset  nähtäväkseen, sekä esitetyt koulutus ym. todistukset kopioitavakseen. Tarjouksien jätön jälkeen ei tarjousten sisältöä ole muutettu, lukuun ottamatta sitä, että annoin Niemiselle neuvottelutilanteessa mahdollisuuden korottaa vuokratarjoustaan. Vaikka: MYÖNNÄN SEN OLLEEN VASTOIN KAIKKIA TARJOUSPYYNTÖ SÄÄNNÖSTÖJÄ JA EPÄKORREKTIA KÄYTÖSTÄ TOISIA TARJOAJIA KOHTAAN.

Hollolan Kotiseutuyhdistys Ry

Erkki Arvila pj ja yhdistyksen sekatyömies