Tiilinäyttely

Anni7.7.2021

Tiili rakennusmateriaalina otettiin Suomessa käyttöön 1280-luvulla, jolloin ensimmäiset rakennelmat tehtiin Turussa. Päijät-Hämeessä ensimmäinen tiilitehdas perustettiin vuonna 1890 Mukkulaan. Lisää tiilenvalmistajia syntyi erityisesti Hollolan ja Hämeenkosken alueella rakentamisen voimistuessa sodan jälkeen. Kaikkiaan tiiltä lyöneitä erimuotoisia ja kokoisia yrittäjiä on kirjattu Hollolassa ja Hämeenkoskella neljässäkymmenessä paikassa.

Tiilinäyttelyssä nähtävänä muun muassa kattotiilikone [Kuva: Hollolan kotiseutuyhdistyksen kokoelmat]
1960-luvulla rakentamisessa alettiin suosia nopeampaa elementtirakennusmuotoa ja tiilenvalmistajia määrä alkoi sen myötä tippua. Nykyisin valtakunnan tasolla tiilenvalmistajia on jäljellä enää kolme. Vain pystyssä olevat tiilitehtaisiin olennaisesti kuuluneet tiiliset piiput muistuttavat enää noista tiilenvalmistuksen kulta-ajoista.

Merkittävänä ajanjaksona Hollolan vuosikymmenissä tiilen valmistus haluttiin tuoda esille  vuoden 2021 näyttelyteemana Hollolan kotiseutumuseolla. Näyttelyn suunnittelua ja toteuttamista varten Hollolan kotiseutuyhdistyksen hallitus perusti erillisten näyttelytoimikunnan syksyllä 2019. Toimikuntaan valittiin Heikki Mantere, Kari Kaivola, Kari Rauha ja Simo Ylä-Uotila.

Näyttelyä olivat kokoamassa Heikki Mantere (edessä), Kari Rauha (takana järjestyksessä vasemmalla oikealle), Taisto Seuranen, Kari Kaivola ja Simo Ylä-Uotila. [Kuva: Juha Räsänen]
Aineistoa toimikunta hankki kirjallisuudesta kuten Suomen tiilitollisuuden historia ja Hollolan kotiseutukirja XXXIV sekä pyrkimällä tutustumaan olemassa olevaan kalustoon ja kiinteistöön. Hyvä käyntikohde oli vielä Hämeenkoskella pystyssä oleva Jäämaan tiilitehdas. Kuvamateriaalin lisäksi näyttelyyn löydettiin myös kalustoa, kuten  Järvenkylässä käytetty kattotiilikone ja Joutsenon Karhulan kylässä seinätiilien lyöntiin käytetty kolmen tiilen muotti lyöntinuijineen.

Jos oli useita tiilenvalmistajia, syntyi myös erilaisia tiilimalleja niin seinään, katolle kuin salaojiinkin. Niistä näyttely tarjoaa katsottavaa kävijöille.

Hollolan kotiseutuyhdistys ry kiittää kaikki näyttelyn suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja kokoamiseen osallistuneita henkilöitä. Tiilinäyttely nähtävänä koko kesän ajan Hollolan kotiseutumuseon esinemuseossa, tervetuloa!