Metsän riistaa & veden viljaa

Anni7.7.2022

Esinemuseon kesän 2022 näyttelynä Metsän riistaa & veden viljaa

Hollolan Kotiseutuyhdistys ry:n perinteinen kesänäyttely Esinemuseolla painottuu tämän kesän osalta metsästys- ja kalastusaiheisiin. Näyttelyn valmistelussa huomattiin, miten läheisistä aiheista on alueellamme kysymys, kun näyttelymateriaalin lainaamiseen lähti niin yksityiset alan harrastajat kuin aihealueen yhteisöt.

Valtakunnallisista järjestöistä Suomen Metsästäjäliitto sekä Suomen Metsästysmuseo tukivat näyttelyämme materiaalilainauksin. Metsästäjämuseon kautta saimme myös tiedollista osaamista. Tietoomme tuli, että valtakunnallisesti tunnettu kennelmies professori S. E. Multamäki oli Uskilan poikia ja näillä kankailla ensiaskeleensa metsästyksen ja koiratoiminnan parissa aloittanut. Museon kautta saimme joitain hänen käyttöesineitään näyttelyymme.

Paikalliset metsästäjät sekä Kutajoenniemen ja Länsi-Hollolan metsästysyhdistykset lainasivat täytettyjä, trofeita ja erilaisia erästyksen välineitä käyttöömme. Niinpä seinillä on kattava kokoelma aseita, loukkuja, rautoja, taljoja sekä erilaisia eläimiä näytteillä. Jos joltain on jäänyt ilves näkemättä, näyttelystä voi sen bongata. Mahtava hirvi katsoo tulijaa kunnioittavalta korkeudelta vastaiselta seinältä. Valkohäntäpeura katselee kävijää lasisilmillään, mutta kauriista on vain trofee seinällä. Kanadanhanhi näyttää eron nykyisin jo varsin tutuksi tulleeseen valkoposkihanheen.

Luonnossa liikkuvat ihmettelevät usein, mikä tuosta on mennyt? Suomen Metsästäjäliitto tuli avuksi ja lainasi kaksi jälkikarttaa, joista voimme tarkastella, kuka se oli. Puisesta rautaloukun suojuksesta näkyy, kun joku on ollut nälkäinen ja vienyt saaliin ja syötit. Riukuaita kertoo, kuinka sitä on osattu käyttää riistan pyynnissä hyödyksi kautta aikojen. Viisas kettukin on joutunut käpälälautaan ahneuttaan.

Mahtava hirvi katsoo tulijaa [Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Kalastusosastolla voi havainnollistaa tuulastajan tositoimissa. Tutkia millä pilkillä se vonkale nousee Vesijärvestä ja minkälaisella kairalla ennen Heinolan kierrekairaa reikä jäähän saatiin. Katsoa voi myös, miltä erämies näytti, kun ruutia ei vielä oltu keksitty ja teräskin piilotteli järvien vesissä ja soiden pohjissa.

Tuulastaja tositoimissa [Hollolan Kotiseutuyhdistys ry]
Jokainen kansakoulun ja peruskoulun, ainakin alkuvaiheen, käynyt muistaa elämistä ja kasveista kertovat pahvitaulut, joita opettajat kantoivat oppitunteja havainnollistamaan. Näitä eläimiä esittäviä tauluja on näyttelyssämme toistakymmentä.

Asiantuntevat oppaamme kertovat paikalla eränkäynnistä ja kalastuksesta omien kokemustensa ja erätarinoiden perusteella, joihin kaikki perheenjäsenet voivat samaistua.

Tulkaa kokemaan hetki menneisyyttä ja nykyisyyttä. Ei se kauheasti ole muuttunut, vaikka ruutikin on keksitty ja hyödyksi käytetty.


Hollolan kotiseutumuseo ja esinemuseon näyttely ovat avoinna 11.6.-21.8.2022

  • ke-pe klo 12-18
  • la-su klo 11-18

Pääsymaksu 5 €/hlö ja alle 12-vuotiaat ilmaiseksi, pääsymaksu sisältää opastuksen.